BLOG: Geluk is te leren....

Wat is het geheim van gelukkig zijn?

Het geheim van gelukkig zijn, is dat je het kunt leren, net als andere vaardigheden. Wie had dat gedacht?! 
Bij gelukkige mensen zijn een aantal gewoontes te herkennen die bijdragen aan hun geluk.
Wanneer jij deze gewoontes toepast in jouw leven, zit het er dik in dat jij ook gelukkiger wordt. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet. 
Hier zijn ze:

1. Wees aardig voor anderen
Aardig zijn werkt niet alleen aanstekelijk, maar het is bewezen dat het je ook gelukkiger maakt. Als je aardig bent tegen anderen maakt je brein feel-good-hormonen aan en neurotransmitters zoals serotonine. Hierdoor maak je niet alleen beter en dieper contact met anderen, maar verspreid je ook positieve gevoelens.

2. Beschouw problemen als uitdagingen
Mensen zien problemen vaak als een tegenslag, deze mindset is niet productief. Wanneer je deze verandert, zodat je elke keer wanneer je een ‘probleem’ ervaart, je dit ziet als een uitdaging of een nieuwe kans om je leven positief te veranderen zul je minder weerstand ervaren Beter nog is natuurlijk om het woord ‘probleem’ gewoon helemaal uit je hoofd te verbannen ;-)

3. Wees dankbaar voor wat je hebt
Mensen die dankbaar zijn voor wat ze hebben, kunnen beter omgaan met stress, hebben meer positieve gevoelens en bereiken gemakkelijker hun doelen. De beste manier om de positieve kracht van dankbaarheid te oefenen is een dankbaarheidsdagboek of –lijst bij te houden, waarin je elke dag opschrijft waarvoor je die dag dankbaar bent. Je gaat je hierdoor gelukkiger en optimistischer voelen en het is zelfs lichamelijk goed voor je.

4. Droom groots!
Door groots te dromen stel je je geest open voor positiviteit en optimisme. Hierdoor ben je geneigd eerder je doelen te verwezenlijken en heb je de kracht om bij wijze van spreken alles te bereiken waarop je je zinnen hebt gezet.

5. Maak van een mug geen olifant
Als datgene waarover je je nu boos maakt over een jaar, een maand, een week of zelfs een dag niet meer belangrijk is, waarom zou je je er dan zo druk over maken? Gelukkige mensen weten hoe ze de kleine dagelijkse irritaties gemakkelijk van zich af kunnen zetten.

6. Roddel niet over anderen
Het is heel aanlokkelijk om te roddelen over anderen, maar kwaad spreken over anderen is jezelf onderdompelen in negatieve emoties; je lichaam zuigt ze als het ware op. Probeer juist positieve en aardige dingen over anderen te zeggen en je zult merken dat dit meer positiviteit in jouw eigen leven brengt.

7. Verzin geen smoesjes
Anderen de schuld te geven van dingen die fout gaan, is heel gemakkelijk. Zelf kom je helaas niet verder wanneer je dat doet. Gelukkige mensen nemen verantwoordelijkheid voor hun fouten en vergissingen en gebruiken die om beter te worden.

8. Laat negatieve gevoelens los
Vergeven en vergeten is heel belangrijk voor je eigen geluk.
Gelukkige mensen leren de dingen die ze niet kunnen veranderen te accepteren en hun energie te richten op wat ze wel kunnen veranderen.

9. Leef in het nu
Ervaar waar je nu mee bezig bent en neem de tijd om helemaal in het NU te zijn.
Denk niet aan vervelende dingen uit het verleden en maak je geen zorgen over de toekomst. Geniet van wat er nu is.  

10. Sta elke ochtend op dezelfde tijd op
Als je dit doet, help je je biologische klok. Hierdoor word je makkelijker wakker en zul je je energieker gaan voelen. Veel succesvolle mensen delen de gewoonte vroeg op te staan omdat het de productiviteit en focus vergroot.

11. Vergelijk jezelf niet met anderen
Jij bent uniek, jezelf vergelijken met anderen heeft geen zin. Zelfs jezelf beter voelen dan een ander kan nadelig zijn voor je eigen geluk, omdat je de ander kritisch en vanuit een gevoel van superioriteit benadert.Bepaal jouw succes aan de hand van je eigen vooruitgang en niet aan die van anderen.

12. Omring jezelf met positieve mensen
Heel simpel: Jezelf omringen met positieve mensen = jezelf omringen met positieve energie.

13. Je hebt de goedkeuring van anderen niet nodig
Volg je eigen dromen en verlangens en laat je niet tegenhouden door anderen. Het is prima om andermans mening te vragen, maar gelukkige mensen volgen hun hart en laten zich niet tegenhouden door goedkeuring van buitenaf.

14. Neem de tijd om te luisteren
Naast dat luisteren meditatief kan werken, biedt het je de mogelijkheid om te leren van andermans inzichten. Het kan je een tevreden gevoel geven en je helpen dingen eens vanuit een ander perspectief te bekijken.

15. Koester familie en vrienden
De mensen die je lief zijn dragen bij aan je geluksgevoel. Dus maak tijd om met hen af te spreken en samen leuke dingen te doen.

16. Mediteer
Mediteren houdt je geest gefocust, kalmeert je zenuwen en ondersteunt innerlijke rust. Volgens diverse onderzoeken kan het zelfs veranderingen teweeg brengen in je brein, waardoor je je gelukkiger voelt.

17. Eet gezond
Wat je eet heeft invloed op je stemming en je energieniveau zowel op korte als lange termijn. Gezond eten kan een gefocust en gelukkig gevoel geven. Junkfood of bewerkt voedsel maakt je traag en vatbaar voor chronische ziekten.

18. Beweeg
Dagelijks bewegen en sporten zorgt dat serotonine, dopamine en norepinephrine vrijkomen in ons lichaam. Deze stoffen ver-
lagen stress, zorgen voor focus en kunnen zelfs depressieve gevoelens verminderen. Dagelijks bewegen verbetert dus je gemoedstoestand, vermindert stress en geeft een gelukkiger gevoel.

19. Ruim op
Rommel kost energie en geeft een gevoel van chaos. Je kunt zelfs stress, angst, frustratie en schuldgevoelens krijgen van rommel om je heen. Gooi dus die oude papieren, prullaria en andere dingendie alleen maar ruimte innemen, weg en máák ruimte in je huis én in je hoofd.

20. Wees eerlijk
Als je liegt gaat je stressniveau omhoog en je zelfvertrouwen omlaag. De waarheid vertellen geeft je mentaal een boost en geeft anderen de mogelijkheid op jou te vertrouwen.

21. Leef JOUW leven
Laat anderen niet jouw manier van leven bepalen. Leef je eigen leven en bepaal je eigen doelen, maak je dromen waar en vergroot je zelfrespect.

En… Last but not least:

22. Accepteer wat je niet kunt veranderen
Niet alles in je leven kan perfect zijn en dat is oké.

Wat doe jij om je geluk een handje te helpen?
Deel het in de comments hieronder.
Ik ben heel benieuwd.....

 

comments powered by Disqus